In het kerkelijk jaar kunnen heel wat heiligen herdacht worden. Zelf wordt ik altijd geboeid door het leven van heiligen omdat zij ons laten zien hoe zij in een bepaalde tijd inhoud hebben gegeven aan het volgen van Jezus. Men moet bij sommige verhalen wel eens door aanslibsels in de geschiedschrijving heen kijken, maar in ieder leven ligt voor ons een boodschap. Zij hebben ons een goed voorbeeld gegeven van hoe ook wij ons leven kunnen inrichten. Het is typerend dat juist in deze tijd heiligen zoveel mogelijk geweerd worden en door de berichtgeving van negatieve gebeurtenissen het idee ontstaat dat ons leven gevaarlijk, moeilijk en onbetrouwbaar geworden is. De mens krijgt een negatief beeld van zijn omgeving en de wereld. Wat zou het leven anders zijn wanneer de media alleen maar goede berichten zouden verspreiden en zouden zwijgen over het negatieve. Het zou ongetwijfeld leiden tot een betere wereld.
In de bekende toespraak van de zaligsprekingen doet Jezus het verdriet van mensen niet koesteren en ook geen haatgevoelens voeden. Hij beschuldigt God niet die bepaalde dingen nalaat, maar nodigt mensen uit om juist uit te kijken naar een mooie toekomst. Eerst noemt hij de verschillende levenssituaties van een mens zoals het ondergaan van onrecht en vijandschap, het verdrietig zijn en geconfronteerd worden met beperkingen. Daarna verwijst hij naar een toekomst waarin alles anders worden zal, wanneer men durft te vertrouwen op God. Natuurlijk moeten mensen daaraan meewerken en in die zin moet je die toekomst niet alleen maar ver vooruit schuiven. Hier op aarde kunnen wij reeds beginnen met het scheppen van een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Maar dit leven kent geen eindigheid. Het loopt door omdat het alles te maken heeft met het leven in God. God is liefde en waar de mens zich door Gods liefde laat leiden duurt het leven eeuwig.
In het komend weekend vieren wij Allerheiligen, een prachtig feest omdat het juist een positief beeld geeft van de wereld. In duisternis kwam licht, in armoede groeide welzijn, in onderdrukking van geloof groeide een nieuwe Kerk. Wie zegt dat men met het feest van Allerheiligen geen raad weet, verwoordt het ongeloof in een heilzame toekomst. Of misschien de teleurstelling dat van het leven niet veel te maken is. Dit feest is een uitnodiging om ons te richten op God en vanuit Hem ons leven in te vullen. Het is een weg waar gelovigen zich aan optrekken om heil te ontvangen en met anderen te delen.