×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Engelen staan klaar om schade toe te brengen aan het land en de zee, zo hoorden we in de eerste lezing, Dat klinkt ronduit heel bedreigend. Bij engelen denken we natuurlijk aan hemelse machten, maar we kunnen even zo goed denken aan aardse machten, aan menselijke machten en machthebbers. Te vaak staan ook die klaar om schade toe te brengen aan de aarde en dus ook aan de mensen. Te vaak doen zij dat ook daadwerkelijk. Zo zijn er in de wereld veel bedreigende en beangstigende situaties, vooral voor de velen die het slachtoffer zijn van dat geweld. Denk maar aan geweldshaarden in Afghanistan, Irak, Congo en elders.
In de eerste lezing worden die bedreigende machten een halt toegeroepen door een andere engel die namens God spreekt. Er zijn nog zoveel goede mensen, eindeloos veel, en die mogen jullie geen schade toebrengen.
Eigenlijk hebben wij allemaal de macht, de mogelijkheden, om medemensen schade toe te brengen, in het groot en in het klein. En helaas zie je dat ook daadwerkelijk overal wel gebeuren.
Maar we hebben ook allemaal de macht, de mogelijkheden, om de schade van kwade machten in te perken en te verzachten. Ook tegen ons wordt gezegd: bij alle ellende en angsten in de wereld van vandaag, moeten je toch oog houden voor het goede dat gedaan wordt door een eindeloze menigte mensen, door al die mensen die proberen het geweld een halt toe te roepen.
Als zo'n geweldsspiraal losbreekt, dan zijn velen geneigd te zeggen: sla er maar op los, vernietig maar wat je vernietigen kunt, gooi er maar een paar atoombommen op. Maar de hedendaagse geschiedenis leert ons dat geweld met geweld beantwoorden en bestrijden in de meeste situaties geen echte oplossing biedt.
Ook tegen ons zegt Johannes: breng geen schade toe aan de aarde, maar sta aan de kant van al die ontelbare goede mensen die proberen te leven volgens Gods bedoelingen, d.w.z. die de vrede bewaren en bewaken, die oprechte zorg hebben voor de mens in nood, mensen die niets kapot maken maar juist heel maken wat er stuk gegaan is in de wereld, in de samenleving. En mensen die heel maken wat kapot gemaakt is, dat zijn heiligen en die staan vandaag op dit feest van Allerheiligen centraal.
Bij heiligen denken we meestal aan de krachtpatsers die geweldige prestaties hebben geleverd en daardoor de titel heilige hebben verkregen. Die heiligen zijn er ook, maar het gaat veel meer nog om die eindeloze rij gewone, meestal onopvallende mensen, die hun medemensen geluk brengen en geen ongeluk, vrede en geen geweld, rechtvaardigheid en geen leugen en bedrog.
Dat is de weg die Jezus ons gewezen heeft, niet de weg van macht die zich laat gelden ten koste van anderen, maar de weg van de eenvoud, van de zachtmoedigheid, barmhartigheid, de weg van vredelievendheid, de weg van eerlijke dienstbaarheid. Die weg wordt verwoord in de zaligsprekingen van het evangelie van vandaag.
Zalig de mensen die deze weg gaan. Zij zijn de engel die de kwade machten een halt toeroept. Zij zijn engelen die de tranen drogen van mensen die verdrietig zijn, die eten en drinken zijn voor hen die te lijden hebben onder honger en dorst, die heel maken wat kapot gemaakt is.
En wij zijn allemaal geroepen om zulke heiligen en engelen te zijn, niet om daarmee een soort ereplaats te hebben voor onszelf, zoals woorden als heilige en engel een beetje suggereren, maar wel geroepen om gewone eenvoudig heel-makende mensen te zijn, ieder naar zijn eigen mogelijkheden, ieder in zijn eigen levenssituatie.
En laten we niet te vlug denken: wat kan ik in die grote boze wereld, wat betekent het kleine beetje goeds dan ik kan doen in dat grote geheel? Maar ook hier geldt: alle beetjes helpen, en vele beetjes maken een groot geheel en samen zijn we een ontelbare menigte die toch een halt toeroepen aan het kwaad in de wereld.