×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 198 niet laden

VREUGDE BODEN, DIE VREDE MELDT.

In de bijbellezingen die wij zojuist hoorden, viel niets te horen over een kind in een kribbe, over Jozef en Maria in Betlehem in een armoedig onderkomen. Met geen enkel woord was iets te horen over herders, over engelen die zongen: 'Eer aan God in den hoge en op aarde vrede onder de mensen die Hij liefheeft'. Het is inderdaad een heel oude gewoonte dat in de zogenoemde Dagmis van Kerstmis lezingen worden voorgelezen die van een heel andere aard zijn dan die van de zogeheten Nachtmis. De vraag is natuurlijk: wat hebben deze lezingen ons te zeggen?
In de eerste lezing horen wij over een vreugdebode die vrede meldt. Je hoort daarin als het ware een voorafbeelding van de engelen in de kerstnacht, die 'vrede' melden. Maar het blijft niet bij die melding alleen. Er moet naar die melding worden geluisterd. 'Hoort' klonk het: luister, versta, ga in op die melding van vrede! Die melding van de komst van de Eeuwige, van Gods openbaring komt zelfs zo dichtbij dat de torenwachters 'oog in oog' staan met de Eeuwige. Maar ze dienen wel te luisteren; en ze moeten in die melding ook de redding herkennen die God voor het volk heeft gebracht.

VREDE ONDER DE MENSEN DIE GOD LIEF HEEFT.

In het evangelie gaat het over de menswording van Gods Zoon, door de evangelist Johannes het Woord van God genoemd. In zijn Zoon, in zijn Woord, in Jezus spreekt God zich uit. In Hem laat God zien wie Hij voor ons is en hoe Hij voor ons 'Licht' betekent, 'Genade' en 'Waarheid'.Maar met dit alles hebben wij ook nu nog steeds niets gehoord over het kind, Jozef en Maria, engelen en herders. Wat dacht u echter van datgene wat volgens de evangelist Lucas de engelen zongen: 'Eer aan God in den hoge en op aarde vrede onder de mensen die Hij liefheeft'? In die woorden wordt voor mij duidelijk, dat de vrede die geboren is in het kind van Betlehem, in Gods eigen Zoon, in Gods Woord, dat die vrede pas werkelijkheid wordt, pas tot haar recht komt, wanneer die vrede wordt geboren in ons, in mensen die God liefheeft. Maar dat 'die Hij liefheeft' komt niet zomaar vanzelf, zonder onszelf. Wij zijn het die mogen ontdekken dat Gods ons liefheeft. Wij zijn het die ons kunnen openstellen wanneer het goede nieuws ons wordt verkondigd dat wij bovendien herkennen als Gods gave aan ons.

BEGIN, VREDE IN EIGEN HART

Het beeld dat in eerste instantie met het woord 'Kerstmis' wordt opgeroepen, vervult ons wellicht van tederheid, van zachtheid, van rust, geeft ons een vredig gevoel. Maar daarvan is alleen sprake wanneer wijzelf vervuld zijn van tederheid en zachtheid, van rust en vrede. Wij zijn het die die  vrede van Kerstmis kunnen uitstralen en werkelijkheid kunnen laten worden in onze wereld waarin helaas zo onnoemelijk veel verscheurdheid, geweld, oorlog, haat, leed en uitzichtloosheid zijn. Wie slaat de schrik niet minstens zo nu en dan om het hart? Laten we dan maar klein beginnen, in ons eigen hart, in onze eigen omgeving. Als velen dat samen doen, kan er ook meer vrede komen in die grote wereld die steeds weer uitziet naar die vrede, die sjaloom. Wanneer dit gebeurt, kan het voor ieder van ons en voor ons samen worden een 'Zalig Kerstmis'. Dat wens ik u en ons allen van harte toe.