Na drie dagen vonden ze Hem terug

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Ook in het gezin van Jezus, Maria en Jozef schijnt er minstens één periode geweest te zijn van: elkaar niet verstaan, elkaar niet begrijpen en zelf van verwijdering. Drie dagen waren Maria en Jozef Jezus gewoon kwijt. En die drie dagen zijn ontzettend lang geweest.
Het is bekend dat in de Bijbel getallen er niet zijn om te tellen, maar om te vertellen. Het getal drie vertelt ook. Het vertelt een lang verhaal. Een verhaal van verstikkende wanhoop. Alle leerlingen van Jezus, alle eerste christenen weten ervan: van die drie dagen na Jezus' dood. Die dagen hebben een eeuw geduurd voor hen.
Lucas, die het verhaal van de verloren Jezus vertelt, heeft heel zeker aan die drie dagen na Jezus' dood gedacht toen hij dit verhaal schreef. Hij wist maar al te goed hoe lang drie dagen kunnen duren als je Jezus kwijt bent. Want in die drie dagen kun je door een hel heengaan, die eindeloos lang is. Ze hadden Hem wanhopig gezocht, maar ze hadden slechts een leeg graf gevonden. Drie dagen zijn ook genoeg om in een warm land een lichaam tot ontbinding te laten overgaan. Na drie dagen durfden ze het graf van Lazarus ook niet meer open te maken. De lucht zou ondraaglijk geweest zijn, want in dat graf zou het ontbindingsproces al te ver zijn gevorderd. Zó lang duren drie dagen van Jezus' afwezigheid. Zo lang duurden drie dagen van zoeken.
Maar ze zochten Hem op een verkeerde plaats. Ze zochten de levende bij de doden, staat er ergens in de Bijbel. En daar was Jezus niet. Maria en Jozef zochten Jezus bij familie en bekenden. Maar daar was Hij niet. Hij was in het huis van zijn Vader.

Dit hele verhaal over de verloren Jezus gaat over ons. Wij kunnen Hem heel lang kwijt zijn, drie dagen en nog langer. Het kan in ons leven lang donker zijn. Als iemand je in de steek heeft gelaten; als iemand van wie je zielsveel hield komt te overlijden; als het in je huwelijk niet meer zo goed klikt; als je kinderen een weg op gaan, waarvan je weet dat het geen goede weg is; als je radeloos bent omdat je ziekte ongeneeslijk is; als je hele geloof in elkaar stort; dan kun je wanhopig zoeken naar een oplossing.
Dan kun je heel verdrietig zeggen: de Heer is er niet meer voor mij; ik geef het op; ik zie het niet meer; ik kan het niet meer. Dan kun je net als Maria Magdalena jezelf wanhopig omkeren bij een leeg graf, waar je tevergeefs hebt gezocht naar je Heer om steun, maar waar je Hem niet vond, om dan, teleurgesteld, jezelf om te draaien en Hem ineens in de ogen te zien. Want dat vertelt dit verhaal van drie dagen ook: je zult Hem terugvinden.

Dat is de geweldige boodschap, die uit dit jeugdverhaal van Jezus naar ons toekomt. Je zult Hem terugvinden, als je maar zoekt op de goede plaats. In het huis van zijn Vader.
Drie dagen kunnen lang duren als het dagen van wanhoop zijn. Maar zelfs aan de eindeloosheid van drie dagen wanhopig zoeken komt een eind op het moment dat je de Heer terugvindt. En je vindt Hem terug in het huis van de Vader.