Traditie

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Het christendom is een ‘traditionele' godsdienst. Het is een van de grote tradities in onze beschaving. Het steekt bovendien zelf ook boordevol traditie. Vandaag hebben mensen het daar vaak moeilijk mee, want traditie doet denken aan verstarring. Wie tradities wil behouden, wordt al vlug bestempeld als behoudsgezind en zelfs als conservatief. Toch kunnen we er niet omheen: ons geloof steunt op traditie. We hebben het te danken aan generaties die voor ons kwamen en die het ons hebben doorgegeven. Zo kunnen we het evangelie behouden als het basisboek van ons geloof.

Nu zijn ook de evangeliën zelf al de vrucht van traditie. Lucas zegt dat aan het begin van zijn boek. Hij draagt zijn geschrift op aan een zekere Teofilus met de bedoeling hem te ‘overtuigen van de betrouwbaarheid van de berichten' die hij ontvangen heeft. Om dat te bereiken heeft hij eerst alles nauwkeurig onderzocht ‘aan de hand van de overleveringen van de oorspronkelijke ooggetuigen'. De evangelist heeft dus zelf niet alles meegemaakt wat hij gaat vertellen. Hij is te rade gegaan bij anderen die er meer van wisten. Op de betrouwbare overlevering van die eerste getuigen steunt heel onze geloofstraditie.

Nog merkwaardiger wordt het wanneer we Jezus zelf bezig zien. Hij houdt zich aan de tradities van zijn volk, al springt Hij er soms wel wat vrijpostig mee om. De wet blijft echter gehandhaafd. Hij komt die niet afschaffen. Hij doet war de godsdienstige mensen van zijn dagen allemaal doen: Hij gaat ‘volgens zijn gewoonte' op de sabbatdag naar de synagoge. Daar leest Hij voor uit de traditionele geschriften van zijn volk, in dit geval uit de prof eet Jesaja. Eeuwenlang al had zijn volk die woorden trouw overgeleverd.

Of we het nu graag horen of niet, het belangrijkste van ons geloof hebben wij niet zelf uitgedacht. We krijgen het aangereikt door de traditie. Die moeten we in ere houden om ze op onze beurt te kunnen doorgeven aan het nageslacht.

Met wat ik tot nu toe gezegd heb, kan men natuurlijk nog vele kanten op. Men kan inderdaad verstarren in het overgeleverde en zich afsluiten voor vernieuwing. Er wordt dan ballast meegesleept die niet tot de kern van de zaak behoort. Jezus zelf houdt zich weliswaar aan de tradities van zijn volk, maar Hij kan heel scherp uitvliegen tegen bepaalde gewoonten en gebruiken die niet langer in overeenstemming zijn met... de traditie! De grote traditie, welteverstaan, de kern waar het om gaat. En juist dat stelt Hij in het licht. Waar gaat het om? Dat blinden zien en doven horen, dat armen de Blijde Boodschap vernemen en dat de genade van God zich in deze wereld een weg kan banen. Met andere woorden: heel de overlevering is erop gericht dat wij de barmhartigheid van God mogen leren kennen. In die zin is Jezus een uitstekende gids die ons leert op de gepaste manier met traditie om te gaan.