1e zondag van de advent C

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

In sprekende, bijna angstaanjagende beelden kondigt Jezus het einde der tijden aan. Hij wil er twee dingen mee duidelijk maken: er moet nog heel wat water door de zee van ellende voordat het zover is, en intussen dienen wij waakzaam te blijven en te bidden; en nooit mogen wij het hoofd laten hangen.
Wellicht zou Jezus thans wat andere beelden gebruiken. Misschien zou Hij thans de wanorde beschrijven tussen allerlei volken, grootmachten en culturen die met elkaar botsen. Misschien zou Hij het botsen der meningen signaleren binnen kerken en tussen godsdiensten. Maar Hij zou er nu ook zeker bij zeggen: Als u dit alles meemaakt, richt u dan op, en hef uw hoofden omhoog. Met andere woorden: Ga er niet onder gebukt; laat je kop niet hangen, maar blijf waakzaam, en bid.

Op school leerden we al dat er drie soorten tijden zijn: verleden tijd, tegenwoordige tijd en toekomstige tijd, en alle drie moet je ze anders vervoegen en bekijken. Leerlingen vinden het moeilijk met die tijden om te gaan, en grote mensen hebben er ook moeite mee!
Van sommige mensen heb je de indruk dat ze alleen de verleden tijd kennen. Ze praten bijna nooit over iets anders. Sommigen verheerlijken dat verleden, en anderen kunnen er alleen maar over mopperen en zeuren. En natuurlijk: geen mens kan zonder zijn verleden. Je hoeft het niet weg te stoppen, en ouwe koeien uit de sloot halen doen we allemaal wel eens graag. Maar als we niks anders doen dan zeggen hoe geweldig het vroeger allemaal was, en hoe rot tegenwoordig, zijn we verkeerd bezig.
Weer anderen zijn almaar bezig met alleen de toekomstige tijd. Ook dat kan vaak een bron zijn van getob en overspannenheid. Altijd maar dubben hoe het verder zal moeten, of altijd maar bezig om morgen veilig te stellen, en vergeten vandaag te leven. Naast deze drukdoeners zijn er natuurlijk de zwartkijkers, die de dag van morgen altijd maar somber inzien.
Zowel de verleden als de toekomstige tijd kan mensen verlammen en belemmeren vandaag volop te leven.

Ook onder gelovigen - onder wie je het nu juist niet zou moeten aantreffen - zijn er heel wat die uit de tekenen des tijds zoveel angst putten dat het hen verlamt.
Maar vandaag daagt Jezus ons uit nooit het hoofd te laten hangen vanwege het verleden of omwille van de toekomst. Kom overeind, zegt Hij tegen ons, en wees attent; zie wat er hier en nu om je heen gebeurt, en versta de dingen die God nu van je verwacht.
De advent is een tijd die ons uitnodigt attent te zijn; we mogen ons niet laten inpakken door het verleden, noch door de toekomst. En als u, net als de leerling op school, wel eens in de knoei zit met de tijden, zorg dan dat u in ieder geval de tegenwoordige tijd gebruikt; dan haalt u meer dan een voldoende.