Wees waakzaam

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden

Er zijn de laatste jaren boekenkasten vol geschreven over stervensbegeleiding. En er worden momenteel tientallen cursussen gegeven over dit onderwerp. Je kunt daar veel van leren. Ze zijn allemaal van harte aanbevolen. Maar waarschijnlijk leer je daar niet dat het naderende einde van ons leven een geweldig positieve kracht kan uitstralen. Dat is iets dat je kunt leren in de omgang met heel zieke mensen.
Bij sommigen van hen kun je zien dat hun huwelijk na vele jaren van sleur in enkele weken uitgroeit tot een ongekende liefde, bezorgdheid en hartelijkheid. Bij anderen kun je zien dat ze in enkele weken tijd een feilloos inzicht krijgen in wat echt belangrijk is, en wat minder belangrijk is of zelfs helemaal onbelangrijk. Geld en bezit smelten weg als waardeloze ballast. Goed contact en fijne relaties worden gekoesterd als onmisbaar. De aanleiding tot felle ruzies en harde conflicten wordt belachelijk en zelfs infantiel. Het verlangen naar verzoening wordt almaar groter. Het geloof, dat er jaren lang zomaar bij hing of werd verwaarloosd, komt tot een verdieping waar je stil van wordt.
Het naderende einde kan inderdaad een geweldige positieve uitstraling hebben. Dat vind je niet in al die boeken over stervensbegeleiding. Dat kun je alleen maar vinden bij heel zieke mensen, die wat hun mens-zijn betreft, vaak gezonder zijn dan gezonde mensen.

Dit gegeven zal ook wel de bedoeling zijn van de eindigheid van ons leven. Er zijn mensen die daar niet over durven denken. Die voelen zich verlamd door de gedachte dat er een eind komt aan hun leven. En dat komt er. Dan kan het gebeuren dat een mens inderdaad verlamd wordt.
Maar dat hoeft niet te gebeuren. Het kan ook heel anders zijn. Een goed muziekstuk - je moet daar maar eens op letten - bereikt tegen het einde juist een hoogtepunt. In een goed gedicht staat het mooiste aan het slot. In een goede roman is de laatste pagina de belangrijkste. In een goede overweging is de laatste zin een zin om te onthouden.
Die gedachte aan de eindigheid van alles moet ons niet verlammen of jachtig maken, zodat we geen tijd meer hebben voor het belangrijkste. Ze moet ons juist inzicht geven in wat het belangrijkste is.

Deze gedachte vind je in het evangelie waar het gaat over het einde. Hier geeft Jezus zijn begeleiding naar het einde. Hij zegt: 'Hef uw hoofden omhoog. Zorg ervoor dat uw geest niet afgestompt raakt door de zorgen van het leven, door de roes van sleur of dronkenschap'. Hij zegt: 'Wees waakzaam.' Vrij vertaald klinkt dit als volgt. Aan alles komt een eind. Ook aan jouw leven. Dat mag je niet verlammen, maar moet jou leren wat echt belangrijk is, en wat niet.
Aan alles komt een eind. Aan jou, aan mij, aan deze overweging. Het gaat er maar om dat het einde een goed einde is. En dat hangt ervan af of wij ons door het einde laten verlammen of laten inspireren.