Jezus is de ware tempel

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Is het niet vreemd dat Jezus zo boos werd en de verkopers van vee en de geldwisselaars uit de tempel dreef? De Joden hadden dat vee toch nodig om hun offers te kunnen brengen, zij moesten hun geld kunnen wisselen om hun tempelbelasting te kunnen betalen. Het is nu eigenlijk nog precies hetzelfde. Als je naar Lourdes of Scherpenheuvel gaat, dan zie je daar toch ook de kraampjes met kaarsen, rozenkransen en souvenirs. Hoort dat nu eenmaal niet bij de godsdienst? Het mag er zeker bijhoren, de mensen moeten nu eenmaal voorwerpen hebben om hun godsdienstige gevoelens te kunnen uiten. De mensen hebben ceremonies nodig om hun geloof te kunnen vieren. Je kunt niet alles met woorden zeggen, dat weet iedereen die liefheeft.

Ceremonies en feesten zijn nodig, anders zou elke dag hetzelfde zijn. Maar ceremonies mogen geen leeggedorst stro zijn, geen lege huIzen. Jezus ergert zich omdat de Joden van de godsdienst een geldzaak gemaakt hebben, een levenloze cultus. Eredienst is bij Jezus iets wat met God en met het hele leven van de mens te maken heeft. Reeds in het Oude Testament klaagt God door de profeet. ‘Dit volk eert Mij met zijn lippen, maar hun hart is ver van Mij!' En Jesaja laat God zeggen: ‘Houd ermee op mijn voorhoven plat te lopen en nutteloze offers te brengen. Jullie wierook is Mij een gruwel, jullie drukbezochte plechtigheden, Ik kan ze niet meer uitstaan. Al zeggen jullie gebeden op, Ik luister niet eens. Leg je toe op gerechtigheid. Beteugel elk machtsmisbruik, neem het op voor de weduwe en de kleine man. Ik verkies dat je de boeien breekt, de verdrukten vrijmaakt, de hongerigen brood geeft en naakten kleedt.' ‘Breek die tempel maar af,' zegt Jezus. Hij zoekt een eredienst in geest en waarheid. Ook onze eredienst kan een geestloze eredienst worden. Wij klampen ons dikwijls vast aan dingen die de diepe zin missen.

Dit evangelie moet voor ons een oproep zijn om na te gaan of onze daden in het dagelijkse leven beantwoorden aan de uiterlijke vor¬men van de eredienst. Niet het kerkgebouw op zich heeft waarde, het is rond Christus dat de mensen zich verzamelen om God te loven en mensen te dienen.

Wat heeft een eucharistieviering voor zin, als wij zelf niet het Lichaam van Christus willen worden in deze wereld? Wat baat het dat de priester ons de vrede van Christus toewenst, als wij elkaar nog niet eens groeten als wij uit de mis komen? Als wij samen het offer van Christus vieren, dan moeten wij bereid zijn ervoor te zorgen dat onze gave voor de nood van de wereld, ook een echt offer voor ons is.

De heilige Petrus nodigt ons uit: ‘Laat u als levende stenen voegen in de bouw van een geestelijke tempel.' Die tempel, dat is de Kerk en de Kerk, dat is het Lichaam van Christus in deze wereld. Dat zijn wij die samen in Jezus' naam onze schouders willen zetten onder de zending van de Kerk. Opkomen voor armen en behoeftigen, dat is de ware eredienst die God van ons verwacht. Wij zijn levende stenen in de geestelijke tempel, die Jezus zelf is, als wij aan het evangelie handen en voeten geven. Jezus is de geestelijke tempel waarin wij worden samengebracht, om samen te bidden, samen zijn zending voort te zetten.

Waar Jezus mag heersen in de harten van de mensen, daar wordt de geestelijke tempel opgebouwd.