Wat is heilig?

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 362 niet laden
Toen ik misdienaar was mochten wij de kelk niet aanraken. Die was heilig en heel die wereld errond. Er was een nette afscheiding tussen profaan en sacraal.

Er was een tijd dat mensen een kindje kregen. Zij ontvingen een kind en als zij zich de luxe konden veroorloven van een doopkaartje stond het er duidelijk op. God gaf ons een zoon, een dochter. Vandaag kunnen mensen hun vruchtbaarheid zelf regelen, kunnen zij desnoods beroep doen op een IVF, nu zie je geen enkele geboortekaartje meer waar God op vermeld staat.

En als straks het wetsontwerp op euthanasie er door komt zal zijn naam ook van de doodsberichten verdwijnen. Dan zal er staan : Op die dag werd het leven beëindigd van de heer of mevrouw.

Is er dan niets meer heilig ?

Wat is dat heilig ? Kan een voorwerp heilig genoemd worden ? Is een tempelplein heilig ? Is een kerkgebouw heilig ? Wat is dat heilig ?

Heilig heeft iets te maken met heel worden, geheeld worden, genezen. De 10 geboden zijn heilig omdat zij de mens en de gemeenschap van mensen gezond houden, heel houden.

Een relatie kan heilig zijn. Denk aan dat bijbelwoord : daarom verlaat een mens zijn vader en moeder en hecht zich geheel aan zijn vrouw en zij worden één vlees. Zij worden heel. Die relatie is heilig om de mens heilig is. De waardigheid van de mens is onaantastbaar. Gij moogt die niet krenken door ontrouw. Want die mens is beeld van zijn schepper.

Als Jezus het tempelplein zuivert, dan is dat niet omdat het tempelplein heilig is, maar dan is dat omdat de pelgrim in zijn ogen heilig is en niet mag misbruikt worden voor de winkel die ze er van gemaakt hebben. Ook de eenvoudigste pelgrim moet God kunnen aanbidden in geest en waarheid. Ook wat hier gebeurd mag niets te maken hebben met geld, al is het voor een goed doel.

Deze bijeenkomst is heilig in de mate dat wij hier geheeld worden in onze relaties tot mekaar en tot God.