2e zondag van de veertigdagentijd (2006)

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 201 niet laden
Ik heb nog nooit een verschijning gehad. Ik heb nog nooit een stralende Jezus gezien, zoals de apostelen in het evangelie. Ik ben ook nog nooit iemand anders tegengekomen die wel zo'n ervaring had gehad, die boven op de berg was en iets van Gods glorie en licht gezien had.
Ik heb in de loop der jaren wel mensen ontmoet die precies de tegenovergestelde ervaringen hadden: niet op de berg maar in een diep dal, geen stralend licht maar grote duisternis, geen ervaring van een God die licht en warmte uitstraalt maar eerder het gevoel dat die zogenaamde goede God hen in de kou liet staan.
Ik heb wel mensen ontmoet die zoveel meegemaakt hadden in hun leven aan verdriet, aan teleurstellingen, aan tegenslagen dat ze in een heel diep gat terecht gekomen waren, waarin niets van Gods licht te bespeuren viel, waarin niets maar dan ook niets te vinden was van Gods liefde, Gods goedheid, waar in de kerken altijd over gesproken wordt.
Ik heb in de loop der jaren wel mensen ontmoet die zeiden: ik kan niet meer geloven in God. Ik heb zoveel gebeden, zoveel gesmeekt, maar hij heeft me laten stikken. Al dat gepraat over een liefdevolle God is onzin, want als hij werkelijk zo liefdevol was, dan zou hij wel gezorgd hebben dat dit me niet allemaal overkomen was.
En als je dan hun levensverhaal hoort, als je ziet wat ze meemaken, dan valt het vaak heel goed te begrijpen dat zij zich zo voelen. Want het leven kan soms verschrikkelijk hard zijn en mensen kunnen verschrikkelijk veel te verduren krijgen. En als er dan in de kerken in alle toonaarden gesproken wordt over een God die zo goed en barmhartig is, over een God die nooit iemand in de steek laat, dan kan ik me heel goed voorstellen dat dit voor hun heel irritant en ongeloofwaardig overkomt.
En het grote probleem is, voor mij en voor ieder ander: wat moet ik tegen ze zeggen, wat moet ik doen om hen te helpen? Ik kan hun ook geen stralende Jezus laten zien. Ik kan niet bewijzen dat God toch goed en liefdevol is. Ik kan ze niet zomaar zeggen: je ziet het helemaal verkeerd, als ik ze niets anders te bieden heb. Je hebt het gevoel dat je in zo'n situatie met lege handen staat, en toch kunnen we meestal meer doen dan we zelf denken.
Ik kan hun geen lichtende God laten zien, maar ik kan wel zelf een lichtpuntje voor hen zijn in mijn medeleven, in mijn meevoelen met hun verdriet. Ik kan hun niet Gods warmte laten voelen, maar ik kan wel zelf iets van warmte voor hen zijn in mijn nabijheid, in mijn hartelijke belangstelling. Ik kan niet bewijzen dat God niemand in de steek laat, maar ik kan wel tonen dat ik hen niet in de steek laat, ook als het misschien heel veel van me vragen kan.
In het evangelieverhaal waarin de apostelen getuigen zijn van een Jezus die licht uitstraalt, gaat het in eerste instantie niet om God die lichtend aan Jezus verschijnt. Het zijn twee grote leiders uit het oude testament, Mozes en Elia, twee mensen die het ook moeilijk hebben gehad in hun leven. Zij zijn het die Jezus moed inspreken, die licht voor hem zijn.
Petrus en zijn metgezellen vinden het prachtig. Laat ons drie tenten bouwen, laat dit altijd zo blijven. Dit is zalig. Maar die vlieger gaat niet op: er moet eerst werk verzet worden Jezus heeft een zending te vervullen, hij moet licht zijn voor mensen, voor zieken en gehandicapten, voor tollenaars en zondaars.
En de apostelen mogen nog niet achteroverleunen, ook zij moeten zelf aan het werk, ze moeten de berg af en zelf licht gaan zijn voor mensen. Dat is ook de opdracht voor al zijn volgelingen. Dat is ook onze roeping. Niet op ons eigen bergje blijven zitten als het ons goed gaat, als het leven ons toelacht. Maar naar mensen gaan die in het dal zitten, in de put, in het donker, naar mensen in onze omgeving die moeilijke dagen doormaken.
En tegen mensen die in een diep dal zitten, moet je niet zeggen: kop op, boven op de berg schijnt de zon, of: God zal licht voor je zijn. Nee, je moet zelf licht zijn, zelf warmte en meeleven geven, en als je licht bent voor anderen, ervaar je meestal ook wat licht in jezelf.