Acht voornamen van liefde

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 233 niet laden
Elke dag brengt het journaal ons goed nieuws, maar daarnaast nog meer slecht nieuws. Is er iemand met de gang van de wereld tevreden? Het is als een wereld waarin de een de ander wil verslinden, vrije markteconomie noemt men dat... De mensen maken vaak jacht op geluk ten koste van het ongeluk van de ander. Iedere avond worden ons in de reclamespots geluksrecepten voorgespiegeld en vlak daarna zien we op het scherm de armoede en het lijden die zich als epidemieën uitbreiden op onze wereldkaart.

Dat is de harde werkelijkheid en in deze liefdeloze wereld verkondigt de Kerk op deze zondag de acht zaligheden van de Heer: de kern van zijn blijde boodschap.

Wat zullen de verzadigden en de genieters daarvan zeggen? In hun mond klinkt die boodschap zeker niet geloofwaardig. Wat zullen doodzieke mensen, de werklozen, de marginalen van deze maatschappij ervan zeggen? Klinken deze woorden niet als een hoon: proficiat als ja arm bent, als je treurt. Ja, met deze acht zaligheden moeten we wel heel voorzichtig omgaan.

Toch heeft Jezus deze zaligheden uitgesproken tot een menigte die terneergedrukt werd door angst en lijden, door eenzaamheid en ontgoochelingen. De acht zaligheden zijn in wezen een zelfportret van Jezus, een samenvatting van zijn zending. Zij worden ook alleen geloof¬waardig omdat Jezus ze ons heeft voorgeleefd als de hoogste vorm van liefde.

Het zijn vormen van volmaakte liefde en zodoende tekens en bewijzen dat het Rijk Gods onder ons werkzaam is. Zoals de liefde heel kwetsbaar is, zo zijn deze woorden van de Heer ook heel kwetsbaar. Ze mogen alleen maar met heel veel liefde en zorg uitgesproken worden.

Aan de oever van een rivier lag een steen helemaal afgerond door het stromende water. Die harde steen werd stukgeslagen en binnenin was hij helemaal droog. Jarenlang had die steen in het water gelegen en toch was het water nog niet doorgedrongen tot in de kern. Dat is het verwijt dat Ghandi maakte aan de christenen: "Jullie bezitten een boodschap die de hele wereld zou kunnen veranderen, maar je hebt ze zelf nog nooit in je hart opgenomen of in de wereld in praktijk gebracht."

Wij weten toch allemaal dat wij nooit een filosofie kunnen aanvaarden die steunt op de zaligsprekingen van de sterksten, de machtigsten, de rijksten. Het is toch niet in die richting dat de wereld menselijker zal worden. Elk rechtgeaard mens vraagt dat men eindelijk de economie in dienst wil stellen van de mens en ten bate van elke mens, en dat niet de mens slachtoffer wordt van de economie en de steeds groeiende rijkdom van enkelen.

Wij christenen weten ook wel dat wij de acht zaligheden niet helemaal waar kunnen maken in ons leven, daarvoor zijn ze te goddelijk en wij te menselijk. Maar wij geloven dat wij ze stap voor stap steeds meer waar kunnen maken. Het loont de moeite om in deze wereld kleine eilanden van vrede, van solidariteit met de armen op te bouwen, als teken dat alleen langs deze weg de wereld meer menselijk zal worden. De tijden zijn veel te ernstig en de noden veel te groot. Als volgelingen van de Heer worden wij opgeroepen om hier en nu, ieder op zijn plaats, gestalte te geven aan het Rijk Gods in deze wereld. Wij kunnen dat door de rechten van de onderdrukte te doen respecteren, en ons brood te delen met hen die honger lijden. Jezus geeft ons de sleutels van het geluk in handen, maar wij moeten de deuren zelf proberen te openen.